Кирил Петков и Асен Василев с коментар

Кирил Петков и Асен Василев учредяват официално партия „Продължаваме Промяната” в Пловдив. Това се случва пет месеца след изборите. 

„Никога не съм мислил, че ще бъда член на партия, камо ли да учредявам такава. Всичко започна, когато с Кирил имахме един разговор за България. Не използваме ресурсите си не защото  сме глупави, а защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. Тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната - това бяха двата избора. Тази политика изгони 800 000 души от страната. Това е най-голямата загуба за България. Точно тази политика искахме да спрем и да променим”, каза Василев.

Затова скочихме в първи служебен кабинет, сложихме каските, казахме: „Влизаме като камикадзе”. Хубавото е, че имаше още 20-ина души, които скочиха с нас, без да знаят дали ще е успешно, дали има дъно. Оказа се що-годе успешно. От 7 човека в началото станахме един автобус хора, после станахме 240, сега сме вече около 1 000 в тази зала. Всеки един от вас не е тук, за да уреди собствения си живот. Всеки един от нас е оставил на страна един малко по-спокоен живот с идеята, че ако ние не ѝ помогнем - няма кой”, подчертава той.

„Ако ние не оправим страната - няма да има какво да оставим на следващото поколение. За радост или съжаление, на нас се падна честта да започнем да чистим. Истината е, че като започнем да чистим - има мръсотия. Тя хвърчи навсякъде. Хората в парламента се допират до нея всеки ден. Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши. В процеса на чистенето трябва да отпушим неща, които са затлачвани с десетилетия. Това изисква много нерви, подкрепа и съмишленици”, посочи още финансовият министър.

„Това, което научихме много бързо и с Асен, и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Колкото повече работим заедно, колкото повече съмишленици бутаме в една посока, толкова повече промяната започва да се случва”, посочи Петков.

„Правим страшно много грешки - първата работа, която всеки един е работил, спомнете си как изглеждаха първите сто дни. Ти не знаеш къде си и какво да правиш. Изведнъж тук имаме една цяла държава с всички институции и проблеми, построено по най-лошия начин. Нормално е, че ще направим много грешки.  Грешките, които не трябва да правим и до този момент мога да кажа честно, че не сме направили е да вземем решения, които сме знаели, че са грешни, но сме ги направили въпреки това. Такива решения до този момент не мисля, че някой от нашия екип е направил. И това за мен е задачата, която трябва да продължим да правим”, добави премиерът.

Петков се позова на книжка на Макиавели от 14 век. „Понеже сме в политиката и политиката е мръсно действие, всички казват - не отивай там, за да не се мърсиш. Макиавели казва: „Да, политиката е мръсна работа, трябва да правите такива гадни работи, за да сте успешни”. Четейки тази книга малко ти се доповръща, и си казваш: „Това ли е тази наука?”. Обаче има една глава, в която Макиавели пише: „Не разбирам. Има някои хора в тази игра, които правят всичко наобратно на това, което съм написал. Предпочитат любовта пред страха, предпочитат да са честни пред лъжата. И по моята теория те трябва да са абсолютен провал”. Петков допълни: „Ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни - ами заслужава си. Няма да има стабилност, няма да има дълголетие, но сме направили само правилните неща и то заедно”, завърши той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.