Земеделците притеснени за продукцията си заради градушките

Започва активният сезон за борба с градушките. Всички 11 пункта и 262 ракетни площадки в страната вече са в готовност да реагират на природните стихии. Земеделците в пловдивското село Трилистник обаче имат притеснения.

Фермите в региона, чийто продукция беше унищожена напълно миналата година. Гюрга Държонова споделя, че има загуби за хиляди левове. "Нямаме яснота ще бъдем ли обезщетени или не. Имаше 50-минутна забрана за изстрелване на противоградни ракети заради НАТОвски самолет", обясни тя. И допълва, че иначе площадката действа активно.

"Всички, които сме под 100% разрушена реколта, нямаме обезщетение. Ще се застраховаме", каза още тя.

Готови ли сме за борбата с градушките

Според Красимир Кунчев трябва да има превантивна подкрепа срещу градушки за земеделците. "Ясно е, че небето ще бъде с голям трафик на самолети заради войната в Украйна, но се опасяваме, че това ще попречи на изстрелване на противоградни ракети. Изпратих писмо до председателя на Комисията по земеделие в НС. Единственото решение за нас е 100% поемане от държавата на застрахователната премия", посочи той.

И уточни, че няма изплатена помощ за стопани по de minimis. "До момента са изплатени 3 млн. лева на земеделци със 100% щета, а НС гласува 15 млн. лева. 12 млн. ги няма, 3 млн. ще бъдат получени по de minimis. Висят едни 9 млн. лева, къде изчезнаха те?", попита Кунчев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.