Инцидентът е от Пловдивско

Семейство остана без дом навръх Великден.  Взрив разруши къща в пловдивското село Брестовица, за щастие няма пострадали хора. Потърпевшите разказват, че бойлерът не е бил стар и е бил изключен, когато са излезли от дома си. Сега те разчитат на помощта на съседите си, за да им помогнат да разчистят останките от разрушената къща.

А потърпевшите предполагат, че до взрива се стигнало, заради проблем със защитния клапан. Бойлерът избухнал в събота около 22:30 часа. Два часа по-рано семейството на Любомира Велева вечеряло в двора.
„Някой ни накара към 8:00 часа да си тръгнем. Прибрахме масата, чинии. Изключих бойлера и към 8:15 часа тръгнахме. И около десет и половина ми се обади комшийката да ми каже какво се е случило“, разказа тя.

Днес постройката е в руини. Семейството оценява щетите на хиляди левове.

"Като цяло банята я няма. Тук имаше едно коридорче към банята, това тук беше мивка“, показва Любомира.

Сред отломките личат и остатъците от бойлера. Според потърпевшите уредът бил закупен преди 3 години. Часове преди инцидента го изключили. Предполагат къде е била повредата.

По думите на експерти най-вероятно причината е възвратният клапан, който изпълнява една от най-важните функции във всеки бойлер.

Бойлер се взриви и разруши къща в Пловдивско (СНИМКИ)

„Защитната функция. Нейната роля е да се активира, когато налягането в бойлера, вследствие на прегряване, е по-високо от нормалното. И функцията на клапана е да изпусне налягането“, обясни Цветан Петров.

В 20-годишната си практика Цветан е ремонтирал хиляди бойлери. Уточнява, че клапанът не може да е причина за взрив, ако уредът не е включен.

„Сам по себе си самият електроуред, когато е изключен, не може да създаде налягане, което да предизвика взрива“, допълни той. Затова предполага, че инцидентът в селото е плод на човешка грешка.

„Със сигурност нещо не е било както трябва. Дали е свързано със самата инсталация на бойлера или грешка при последвал ремонт. Може би объркана част“ , предположи Цветан. И посъветва всички домакинства с бойлер за какво да следят, ако имат съмнения за повреда.

„Основното, което могат да забележат е промяна в топлината на водата“, разясни майсторът.

Обратно в Брестовица пострадалото семейство призова хората за помощ. „Който може да дойде и да помогне това нещо да се разчисти. Багерчета, камиончета, мъжки ръце“, помоли Любомира.

„Имаме служители в кметството и служебно камионче, с което можем да помогнем за извозването на отпадъците. Toва е еквивалент на бомба“, заяви кметът Любен Радев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.