Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведе разговори с индийски представители в Делхи

Европейският съюз и Индия се споразумяха за създаване на съвет по търговия и технологии с цел засилване на сътрудничеството, предаде Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на двудневно посещение в Индия. Тя проведе разговори с индийски представители в Делхи. „Мисля, че тези отношения днес са по-важни от всякога", каза Фон дер Лайен в началото на среща с индийския министър-председател Нарендра Моди. „Ние имаме доста общи неща, но също така се сблъскваме с трудна политическа обстановка", заяви тя.

Председателят на ЕК пристигна на двудневна визита в Делхи

„И двете страни се съгласиха, че бързите промени в геополитическата обстановка подчертават необходимостта от съвместно задълбочено стратегическо ангажиране", каза Фон дер Лайен, определяйки сътрудничеството в сигурността, климатичните промени и търговията като главни сфери, върху които трябва да бъде насочено вниманието.

„Съветът по търговия и технологии ще осигури политическата насока и необходимата структура за прилагане на политическите решения, съгласуване на техническата работа и информиране на политическото ниво, за да се осигури изпълнението и продължаването на дейността в сферите, които са важни за устойчивия напредък на европейската и индийската икономика", заяви тя.

САЩ са единствената друга страна, която има техническо споразумение с ЕС, подобно на подписаното сега с Индия.

Шарл Мишел пристигна на изненадваща визита в Киев (СНИМКА)

Откакто започна войната в Украйна, редица високопоставени чуждестранни представители пристигнаха на посещения в Делхи. 

Индия засега се въздържа от категорично осъждане на руската инвазия, като в същото време призовава за незабавно прекратяване на огъня. 

Преди разговорите на Фон дер Лайен в Делхи висш служител от ЕС каза, че се очаква председателят на ЕК да предложи увеличаване на продажбите на европейско военно оборудване за Индия и възобновяване на преговорите за споразумение за свободна търговия. 

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар заяви, след като се срещна с Фон дер Лайен, че са „обменили мнения за икономическите и политическите последици от конфликта в Украйна".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА