Партиите в управляващата коалиция вече обсъждат конкретни предложения

Правителството подготвя пакет от антикризисни мерки, с които да помогне на хората в период на криза заради ръста на цените.  Партиите в управляващата коалиция вече обсъждат конкретни предложения.

Мерките, които предвижда правителството, са на обща стойност над 1 млрд. лв. Идеята да бъдат облекчени и гражданите и бизнеса.

Как се очаква да се случи това? Първо - чрез освобождаване от акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това касае всеки българин, който кара колата си на газ. Мотивът е, че това обикновено са хора с по-ниски доходи. Друга мярка е намаляване на ДДС за доставка на природен газ на 9%.

Управляващите обсъждат и инфлационна добавка от 60 лв. Такава ще има за пенсионерите, но се обмисля сума в същия размер да достигне и до семействата с малки деца. И не на последно място - всеки, който зарежда на бензиностанция, да има отстъпка от цената на литър гориво.

Правителството подготви план за действие, с който смята да овладее ценовия шок. „Има мерки, които са за най-уязвимите групи. Има мерки, които са широки - за всички граждани, има мерки за фирмите, които са предвидени, така че преходът към условията в световен мащаб да стане по-плавен ”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Василев: До дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса

Основна част от плана е облекчаване на цените за горивата. „Освобождаване от акциза на природния газ, използван като моторно гориво - това касае всеки български гражданин, който кара колата си на газ”, коментира Венеция Ангова от „Продължаваме Промяната“ .

Освен това - всеки да има право на отстъпка от цената за литър гориво. „Надяваме се да са няколко десетки стотинки”, добави тя.

Депутат от ПП: Кабинетът обмисля мерки за намаляване цените на горивата

Част от шофьорите обаче вместо отстъпка искат таван на цените. „Най-добре е цените да си останат по-евтини, за да може и най-обикновеният човек да си зареди колата и да си пътува. Иначе едни ще имат, други няма да имат и ще започнат неразбориите”, каза един от тях.

„Мисля, че в Унгария има таван на горивата и от там нагоре ги поема държавата. Нека да кажат, че дизелът ще е 4 лв., от там насетне да го поеме държавата и всеки да си прави сметка”, посочи друг шофьор.

Управляващите обсъждат и инфлационни помощи от 60 лева за семейства с малки деца. Такава добавка ще има и за пенсионерите, като тя ще замени COVID помощта. „Плюс едно 10-процентно увеличение на пенсиите по швейцарското правило, което ще компенсира не само отпадането на 60 лева, но и ще компенсира инфлацията върху пенсиите”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Гьоков: Обсъждаме изключително голям пакет от антикризисни мерки

Идеята на управляващите е антикризисните мерки да влязат в сила с актуализацията на бюджета на 1 юли, но признават, че разчитат и на помощ от страна на опозицията. „Такива кризи, на които сме свидетели в момента, не могат да бъдат борени само от управляващите. Тук трябва да търсим консенсус и с опозицията”, категорична е Виктория Василева от ИТН.

На този фон вицепрезидентът Илияна Йотова вече отправи критики към правителството. По думите й мерките са закъснели. „Това, което до този момент със сигурност няма в страната, е една цялостна програма за подпомагане на хората, които са най-уязвими, както и за бизнеса. Няма страна в ЕС, която вече да не е съставила такава програма”, посочи тя.

Очаква се готовият пакет от мерки да бъде представен следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.