Днес ВСС гледа предложенията за освобождаването на главния прокурор

Днес ВСС гледа предложенията за освобождаването на главния прокурор. Преди заседанието на Съвета Иван Гешев излезе с коментар по темата.

„Не мога да преценя какво ще бъде решението на ВСС. Това е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения относно това всички „основания”, посочени от служебния министър и от г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани пред българските граждани. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Смешни са основанията им. Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху Прокуратурата и вероятното й използване като „бухалка" срещу хора, които мислят по по-различен начин. Тъжното е, че хора, които за говорят върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността”, заяви главният прокурор.

Той коментира и казуса около „Български пощи”. 

„Има проверка по казуса в Софийската градска прокуратура. Предметът е не само хакерската атака, а всички обстоятелства около Пощите. Това са важни неща за обществото – дали пенсионерите ще си получат парите, какви са цените, каква е ситуацията със здравната криза, а не тези измислени проблеми, свързани с атаката срещу съдебната власт", поясни Гешев.

На въпрос ясно ли е дали има отговор за разпит на Васил Божков, главният прокурор заяви следното: „Служебно ми е известно, че няма искане и не очаквам такова. Обяснил съм, че между България и Обединените арабски емирства няма договор за правна помощ. Единственият вариант е за провеждане на разпит на принципа на така наречената взаимност”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.