Партиите в управлението се разминаха по няколко въпроса

В парламента - скандали и ново напрежение в коалицията. Партиите в управлението се разминаха по няколко въпроса - от законодателни промени до това време ли е да напишат обща управленска програма.

Най-спорен за партиите в управлението се оказа въпросът трябва ли да може да се обжалват на втора инстанция оценките на въздействието на околната среда за проекти с национално значение.

От 2017 г. има опция за обжалване само на една инстанция, но управляващите поискаха да върнат възможността. На две инстанции ще може да се обжалва от 2024 г.

„Дали ако остане едната инстанция, няма да се случи така, че някои проекти заради корупция в съдебната система, например, да не минават”, попита вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Караджов: Има опасност довършването на АМ „Струма” да бъде отложено за след 2030 г.

Управляващите партии обаче предупредиха, ако се върне и втората инстанция, това ще забави ключови проекти - като например строителството на магистрали.

„Искаме и ускоряване на големите стратегически инфраструктурни обекти за страната ни.  нормално ли е в продължение на колко вече години да не може да бъде направена магистралата към Гърция”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Чуха се и други мнения - от свои към свои. „Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае”, отчете Крум Зарков от БСП.

За запазване на по-бързия режим с възможност за една инстанция се обяви и опозицията.

„Шест месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг да бъде изваден от въртележката на коалиционните пазарлъци”, посочи Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

„Като цяло не предлага абсолютно нищо. Само саниране на проблемите, оставени от предишното правителство”, е мнението на Иво Русчев от „Възраждане”.

Накрая се намери Соломоново решение - втората инстанция се връща, но след две години.

На този фон в кулоарите се появи тема, която раздели партньорите. Трябва ли властта да излезе с управленска програма. Въпросът повдигна Кристиан Вигенин от БСП.

„Програмата я искам от първия месец. Увериха ни, че ще има програма, няма какво повече да ви кажа”, заяви той.

„Ние имаме коалиционно споразумение + към което се придържаме. В него ясно са дефинирани приоритетите”, допълни Петър Кулински от „Продължаваме Промяната”.

„Коалиционното споразумение е общо, то има хоризонт 4 години”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.  

„Напоследък това коалиционно споразумение като че ли остава на заден план, не се работи по него. Поради черните лебеди, които ни застигат, кризите в държавата, войната в Украйна и различните търкания”, обясни Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Ще има ли управленска програма решението е на лидерите в коалицията. В петък партиите в управлението се събират на Коалиционен съвет по въпроса за европейския път на РС Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.