„Изисква много сериозна и прецизна организационна работа”, допълни правосъдният министър

Закриването на спецправосъдието не е лесна задача, заяви на брифинг министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

"Към настоящия момент законът е ясен, той предвижда 3-месечен период, в който ръководителите на спецсъдилища и прокуратурите трябва да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици са различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Всъщност на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и организационно решение. В конкретни случаи е възможно да бъдат променени правилата, приети от пленума на ВСС, от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации", това коментира Йорданова по повод 6-месечния буферен период, в който няма да се възлагат нови случаи на спецправосъдието. Правосъдния министър е категорична, че към настоящия момент няма формулирано и внесено такова законодателно предолжение, предаде Dariknews.bg.

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено", допълва министър Йорданова. 

"Има предложение спрямо мен да бъде организирана работна среща с моя екип, с представители на закриваните спецпрокуратурата и спецсъда и членове на ВСС. Ние сме разбирасе сме отворени да изслушаме техните притеснения. Аз очаквам, обаче този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона.", категорична е министър Йорданова. 

 

 


"Висящите дела, спрямо които е настъпил принципа за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от съответния състав, който е провел съответното заседание, до влизане на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа, това го поема Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата сграда, в същия съд.", коментира министър Йорданова по повод започналите към момента дела.

"В нито един от аргуменитте, които чух, аз не виждам необходимост за законодателно изменение. Бяха поставени много въпроси относно изпълнение на наказанията и до толкова, че ГДИН е към министъра на правосъдието. Това е въпрос, на който трябва да отговорим внимателно. Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника", коментира министър Йорданова предстоящото закриване на спецправосъдието, срещу което се противопоставя обвинител №1 Иван Гешев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.