„Операциите са необходими заради националната сигурност”, се посочва в съобщение

Турската армия подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници на страната. Детайлите са били обсъдени на състоялото се днес заседание на Съвета за национална сигурност под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише БТА.

„Операциите, които се провеждат и предстои да бъдат проведени край южните ни граници, не са насочени към териториалната цялост на нашите съседи, а са необходими заради националната ни сигурност”, се посочва в писмено съобщение след заседанието.

В текста се отправя призив към „страните, които нарушават международното право, като подкрепят тероризма, да сложат край на това отношение и да имат предвид безпокойствата на Турция по отношение на сигурността”. Страната очаква и от съюзниците (в НАТО) да демонстрират същото отношение, се посочва в изявлението.

В понеделник турският президент обяви, че страната му ще започне скоро военни операции по южните си граници, за да създаде 30-километрови зони за сигурност и да се бори срещу терористичните заплахи, идващи оттам.

Очаква се бъдещите операции да бъдат проведени в Северна Сирия, където турската армия нахлу няколко пъти от 2016 г., взимайки на прицел най-вече кюрдски милиции, които са съюзници на Съединените щати в борбата срещу групировката „Ислямска държава”.

Засега обаче има малко признаци за придвижвания на турската армия като тези, предшествали последните четири влизания на нейни части в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА