Премиерът отговаря на депутатски въпроси

ДПС обвини министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари, ще бъде модернизирана със средствата на българския данъкоплатец, предаде БГНЕС. Депутатът от ДПС Станислав Анастасов заяви, че подписването на договора е станало преди полученото одобрение от Европейската комисия. „На какво основание МС е разпоредил подписването на този договор, след като ЕК все още не е одобрил този договор? Ще предприемете ли действия за спиране на този договор и в какъв срок, след като подписването е извършено в противоречие със закона? И моля ви г-н премиер за много конкретни отговори, а не да си говорим за времето в Манитоба“, настоя Анастасов.

 

 

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че тази линия е от национално значение и по тази причина е приоритет на неговото правителство. „Решението от 9 май да се подпише договор за безвъзмездна помощ на НКЖИ е в съответствие със закона“, каза премиерът и цитира нормативни актове, според които за големи проекти може да се предостави финансиране преди те да бъдат одобрени от ЕК. Такова решение е взето през 2013 г.

В същото време Петков призна, че при неодобрение на парите от ЕК, тогава те ще бъдат платени от НКЖИ и МС. „Всички законови изисквания са спазени. Ще има много внимателно следене на тези проекти за пълното им и качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в рамките на закона. Промяната наистина е дошла“, каза в заключение премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС