11 милиарда са икономическите загуби на фирмите

600 милиарда долара са щетите, нанесени на Украйна от руската инвазия, изчислиха експерти. 11 милиарда са икономическите загуби на фирмите. В резултат на войната светът изживява продоволствена криза. Съединените щати обвиниха Москва, че държи като заложник голямо количество зърно и торове.

Трябва да се вземат спешни мерки преди продоволствената криза да излезе извън контрол, предупреди директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Ситуацията може да експлодира до момента, в който десетки хиляди хора са сериозно засегнати”, каза тя.

Съединените щати отхвърлиха ултиматума на Русия да пусне украинските кораби със зърно срещу премахване на санкциите.

„Русия активно и нарочно блокира износа на храна от украинските пристанища и това увеличава световния глад”, смята Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Русия продължава настъплението си в Източна Украйна. Атаката е съсредоточена около Северодонецк и съседния Лисичанск.

„Натискът върху Русия буквално е въпрос на спасяване на животи. Всеки изминал ден на протакане и слабост, различни спорове или опити да се омиротвори агресора, означава едно - още и още украинци ще бъдат убити”, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Войната вече е спечелена, обяви чеченският лидер и близък съюзник на Путин Рамзан Кадиров.

„Украйна вече е приключен въпрос. Чудя се относно Полша. След Украйна, ако имаме заповед, можем за 6 секунди да ви покажем на какво сме способни. По-добре си приберете оръжията и наемниците и отправете официално извинение към нашия посланик”, каза той.

Кадиров визира инцидента с руския посланик във Варшава Сергей Андреев, който беше залят с червена боя по време на тържествата за 9 май. Москва, от своя страна, обвини Киев в забавянето на преговорите заради „непрестанните противоречиви изявления”.

„Това не ни позволява да разберем напълно какво иска украинската страна и дали е готова да приеме реалистичен подход и да осъзнае действителното състояние на отношенията”, каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Русия ще се нуждае от огромни финансови средства за военната си операция в Украйна, заяви руският финансов министър Антон Силуанов. Той уточни, че има заделени над 120 милиарда долара за икономиката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.