Управляващите са обсъдили и актуализацията на бюджета

Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през Народното събрание. Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след проведения Коалицонен съвет.

„Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през НС. Това, което е важно за нас, е да защитим българската позиция във връзка с двустранния договор със Северна Македония. Коалицията ще действа единно, но нека оставим експертите да работят и да намерят най-добрия начин българската позиция да бъде представена и защитена пред всеки един партньор”, поясни Бориславова. И категорично заяви, че „това няма да е правителството, което да предаде българския национален интерес".

„В интерес на истината се опитахме в името на конструктивния диалог да обсъдим наболелите теми по отношение на Северна Македония, актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

По думите му позицията на ПП е била, че искат всичко да мине през парламента.

Бориславова поясни, че на съвета е била обсъдена и темата за актуализация на бюджета.

„В седмицата 6-10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия. Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризисни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложехме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта  експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение. Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност– да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, допълни Бориславова.

Управляващите са обсъдили и как да се подобри законодателната дейност у нас. 

Следващият Коалиционен съвет ще се проведе във вторник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.