Почти всички тела имат следи от огнестрелни и шрапнелни рани

Над 50 тела на украински военнослужещи бяха открити в масов гроб в парка на Мариупол. Това съобщи пред ТАСС в събота ръководителят на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза на здравната служба на Донецката народна република (ДНР) Дмитрий Калашников.

Гробът се намира в паркова зона до стадион "Металург". Това на практика е центърът на града, каза източникът на агенцията. На две места са открити празни пластмасови бутилки със списъци, подписани от командира на украинската военна част. Списъците включват фамилни имена, собствени имена, бащини, длъжности, титли.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Киев отхвърля отстъпването на територия за мир

В тези списъци има 52 души. Практически по всички тела, на няколко места, в джобове, бяха поставени бележки с данните на починалия. Масовият гроб е окоп с ширина метър и половина и дължина около 50 метра. Както отбеляза Калашников, телата са били подредени едно върху друго, някои в чували. Към момента са открити 14 тела, а в събота специалистите продължиха прегледа и възстановяването.

Значителна част от телата от масовия гроб принадлежат на украинските морски пехотинци. "В списъците, открити при извличането на телата, са включени един подполковник, един майор, двама лейтенанти. Всички останали са редници, особено много моряци, явно морски пехотинци", каза събеседникът на агенцията.

Руските войски започнаха да разминират "Азовстал" в Мариупол

Почти всички тела имат следи от огнестрелни и шрапнелни рани, отбеляза Калашников, има комбинирани наранявания по тялото, които може да са свързани със срутване на конструкции. Много от загиналите имат следи от лечение. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС