Това заяви в студиото на "Твоят ден" бившият външен министър

„Три месеца след началото на войната, едно е ясно – че ще има суверенна Украйна на географската карта”. Това каза бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в студиото на „Твоят ден”. Според нея Русия очевидно е намалила мащаба на своите цели. По думите на бившия ни посланик в Турция силите на Русия няма да стигнат да превземе целия Донбас, а само Луганск.

Нейнски припомни, че с помощта на Запада Украйна успя да си върне много позиции и да направи контраатака, но дали това ще се превърне в контраофанзива и в успешен опит за изтласкване на руската армия извън нейните граници, предстои да видим.

Тази война става все по-непопулярна в Русия и затова Путин не направи пълна мобилизация на армията, смята Нейнски. Времето не работи в полза на Москва, категорична е тя.

Бившият министър на външните работи коментира и диверсификацията на страната ни и необходимостта от енергийна независимост на България от Русия. „Трябва да има сериозно евроатлантическо мнозинство в парламента, защото важните решения минават през серия гласувания в НС”. По думите й е важно, че правителството има политическа воля, но е още по-важно тя да получи парламентарна подкрепа.

„Европа ще преговаря с „Газпром” като общност – това отдавна трябваше да се случи. За България е изключително важно ЕС да бъде единен по темата и интересите на страните членки да бъдат защитени от обща европейска енергийна политика”, допълни Надежда Нейнски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.