"За" и "против" машинното гласуване у нас - ползите и вредите

"Ако върнем хартиената бюлетина избирателите ще се покачат с половин милион. Това, че не получаваме анализ на разписките влошава силно доверието в изборния процес. Това заяви проф. Михаил Константинов за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Математикът обясни, че ефектът от машинното гласуване е, че избирателите са намалели с по 600 000 души на двата последни вота. "То отблъсна българските избиратели. Манипулацията при действителни и недействителни бюлетини е най-малка", посочи той. И допълни, че купуването на гласове става групово, а не индивидуално.

От своя страна председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков отбеляза, че в Европа не се гласува масово с машини, защото няма такива манипулации като у нас. "В България единствено може да се гласува лично, защото си нямаме доверие.  Изборните промени, предложени от БСП, обслужват техен интерес, в което няма нищо лошо, но ние от Обществения съвет не сме съгласни без анализ да се променя закона. Машините ни осигуриха най-честните избори изобщо в България. По-малко хора са гласували в секции с машини, но не можем да кажем, че хората са се уплашили от машините", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.