Кирил Петков отрече обвиненията

Часове след разпада на коалицията, нови тежки престрелки и по темата Северна Македония. Външният министър Теодора Генчовска твърди, че премиерът опитал да заобиколи ветото за членство на Скопие в Евросъюза. Кирил Петков нарече обвиненията „фалшиви новини”. Всичко това - пред погледа на европейския комисар по разширяването Оливер Вархеи, който за пореден път е на посещение у нас.

Петков за РСМ: България има три ясни изисквания

На брифинг след срещата му с европейския комисар по разширяване, премиерът отхвърли обвиненията да води двойна външна политика. „Записките от срещите могат да бъдат показани на съответните органи, когато е необходимо”, заяви външният министър.

Петков отрече твърденията и заяви, че България няма да отстъпи от трите условия към Северна Македония - да се спазват рамковото споразумение и Договорът за добросъседство и да се впишат българите в Конституцията на съседката ни. „Аз ясно заявих, че както преди, така и сега, това са трите условия, за които винаги сме говорили. Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид”, призова премиерът.

Напрежението между София и Скопие (ОБЗОР)

За последната половин година това е четвърта визита у нас на комисаря по евроразширяването, който още веднъж напомни, че е изключително важно за ЕС да се даде зелена светлина за преговорите, но това не може да се случи, докато България не каже „Да”.

Оливер Вархеи изрази надежда, че всички разговори, които провежда у нас и в Скопие, най-накрая ще доведат до решение. „Юни е месецът. Европейският съвет, който ще се проведе в края на месеца, е изключително важен, поне за нас. И бихме искали да видим споразумение между двете страни дотогава, което всички да одобрим”, допълни комисарят и определи като „фрустриращ” факта, че още няма решение на проблема.

Макрон - готов да посредничи между България и РСМ

Освен с министър-председателя, еврокомисарят се срещна и с държавния глава Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.