Президентът на Турция откри нов Центъра за наука, технологии и изследвания

"Ще превърнем Турция в един от центровете за здравни услуги в световен мащаб. Надяваме се, че през следващата година страната ще обслужва 1,5 млн. пациенти и идеята е да получи 10 млрд. долара приходи от световния пазар на здравни услуги", заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на откриването на Центъра за наука, технологии и изследвания в престижния университет "Богазичъ" в Истанбул.

Ердоган обяви официално, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2023 г.

Като подчерта значението на инвестициите на страната в сектора на здравеопазването, Ердоган заяви: "В миналото нашите граждани отиваха в чужбина за диагностика и лечение, а сега от цял свят милиони пациенти идват в нашата страна и харчат милиарди долари за лечението си."

Според него обаче не е достатъчно да се строят болници, "трябва също така да се разработват и произвеждат медицинско оборудване и системи".

Той каза още, че Турция се намира във втората фаза на развитие на своите здравни заведения.

"Надявам се, че (в тази фаза) ще съсредоточим енергията си върху разработването на това медицинско оборудване", каза той.

Ердоган: Европа е в паника заради конфликта в Украйна

Турция се превръща в основен играч на световната сцена на здравния туризъм, като привлича десетки хиляди хора от цял свят, повечето от които от Европа, а приходите достигат над 1 млрд. долара. Турската индустрия за здравни услуги е обслужила повече от 640 000 души от други страни, като 400 000 от тях са европейци, за миналата година.

Данните на Турския статистически институт (TÜİK) показват, че 388 000 чужденци са посетили Турция с цел здравен туризъм, а приходите са възлизали на 550 млн. долара, припомни Алагьоз и добави, че през 2021 г. броят на посетителите почти се е удвоил до 642 000 души, а приходите са се покачили до 1,05 млрд. долара. Повечето чужденци посещават Турция за пластична хирургия, трансплантация на коса, сърдечносъдова хирургия, стоматология, ортопедия, лечение на рак и ин витро оплождане.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.