"Машината е била потенциален ренегат", заяви военният министър Драгомир Заков

Самолетът, който в четвъртък наруши българското въздушно пространство, е бил потенциален беглец. Това заяви военният министър Драгомир Заков.  По думите му, ако е имало реална опасност за сигурността ни, военновъздушните сили са били в състояние да реагират.

Самолетът наруши въздушното пространство на шест натовски държави, сред които България, и прелетя над част от територията на Сърбия. Какво означава обаче, че е бил потенциален ренегат. Това означава, според Драгомир Заков, че той е можело само да бъде проследен от военновъздушните сили, но не и свален, защото не е застрашил българска инфраструктура. Самолетът беше открит на изоставено летище край Търговище. При проверките не са открити наркотици или взривни вещества. Каква е била целта на полета, кой го е пилотирал и имал ли е шпионска мисия – всичко това трябва да установи разследването. Междувременно стана ясно и кой е бил последният известен собственик на машината.

Продължава огледът на самолета, пробил въздушното ни пространство, разследват кражба

Според военния министър самолетът, нарушил въздушното ни пространство, е бил потенциален въздушен беглец.  „Когато самолетът е обявен за потенциален ренегат върху него не се въздейства. Той се следи“, посочи военният министър.

Именно това направили военновъздушните ни сили. „Българските системи, българските радари, българска ПВО защита е достатъчна, за да следи подобен самолет, който не представлява заплаха”, посочи Драгомир Заков.

Въпреки това във въздуха бил вдигнат и български изтребител - от „Граф Игнатиево”. За да наблюдава нарушителя. „Самолетът се върна в „Граф Игнатиево” почти преди начало на буря. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си“, заяви военният министър.

По думите на Заков самолетът не е застрашил българска инфраструктура. На друго мнение са част от военните експерти.

„За мен е доста опасно, тъй като той е прелетял съвсем близо до критична инфраструктура, каквато е АЕЦ „Козлодуй”. Около АЕЦ „Козлодуй” има 30-километрова зона, която е забранена за полети“, твърди Димитър Ставрев, военен журналист.

Как малък самолет проби въздушното пространство на няколко страни от НАТО и кацна у нас

От друга страна, Ставрев смята, че пилотът не е извършил нарушение, като е излетял без одобрен летателен план. Защото се движил в Г-пространството. „Това е частно въздушно пространство, което е предназначено за лека авиация и където няма нужда да се пускат полетни планове и да имат транспондери самолетите“

Но открива други нарушения. „Това е, че пресича границите и при пресичането на границите не каца на летището, на което има граничен паспортен контрол“

Според друга част от експертите е подозрително, че самолетът е летял с изключен транспондер. „Транспондерът представлява един предавател, който представя позицията на самолета и наземни станции могат да открият, че има такова въздухоплавателно средство“, посочва Венцислав Петров, пилот.

Ето го изоставения самолет, нарушил въздушното ни пространство (СНИМКИ)

Последният известен собственик на самолета е литовецът Брониус Заронскис. В интервю за OFFNews той казва, че продал машината в събота. Предполага, че я закупил румънец или украинец, но от името на фирма, регистрирана в София. По думите му полетът през няколко европейски държави не е престъпление и го определя като „порядъчен”. В чии ръце е попаднал самолетът и превозвал ли е нещо незаконно ще установи разследването.

„Предполагам, че става дума за нещо много ценно, което си е заслужавало този риск“, заяви Димитър Ставрев.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.