Това заяви посланикът на Евросъюза в Москва Маркус Едерер

За блокада на Калининград и дума не може да става, заяви посланикът на Евросъюза в Москва Маркус Едерер, след като беше привикан за обяснения в руското външно министерство заради ограниченията, наложени в края на миналата седмица върху транзита на стоки за руския ексклав през Литва.

Пред репортери дипломатът поясни, че стоки, които не са в санкционния списък, ще бъдат пропускани и занапред без всякакви пречки.

Властите в Калининград обаче твърдят, че под санкциите попадат половината от стоките, внасяни в руския анклав, като различни метали, въглища и строителни материали. Литовският премиер Ингрида Шимоните подчерта, че става въпрос за санкции, приети колективно от Европейския съюз, но от руска страна се заканиха с мерки срещу литовците. За руския отговор - кореспондентът ни в Москва Ангел Григоров.

На заседание в Калининград секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че блокирането на транзита на руски стоки през територията на Литва е нарушение на принципите и нормите на международното право. 

"Русия безусловно ще реагира на тези враждебни действия. Съответните мерки се подготвят в междуведомствен формат и ще бъдат приети в близко време. Последиците от тях ще окажат сериозно негативно влияние на населението на Литва".

ЕС обсъжда нов пакет санкции срещу Русия

Междувременно, на среща в Москва с випускници на военните училища, президентът Владимир Путин заяви, че Русия и занапред ще укрепва и развива въоръжените си сили с оглед на потенциалните военни опасности и рискове. Той подчерта, че сред приоритетите е оборудването на войските с нови оръжейни системи, които ще определят боеспособността на армията и флота в близките години и десетилетия. 

"Освен изпитаното на бойното поле ново оръжие във войските започнаха да постъпват комплекси на противовъздушната и противоракетната отбрана С-500, които нямат аналози в света. Проведено е успешно изпитание на тежката междуконтинентална балистична ракета “Сармат”. Планира се в края на годината първият такъв комплекс да застъпи на бойно дежурство, заяви президентът Путин. 

А заместник-ръководителят на руската окупационна администрация на Херсонска  област в Украйна Олег Стремоусов обяви, че референдумът за присъединяване на областта към Русия ще се състои наесен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР