Осем души получиха присъди за кражбата

Графити картина на анонимния британски уличен художник Банкси, открадната от театър „Батаклан” в Париж и намерена във ферма в Централна Италия, беше върната на френска територия. Шедьовърът беше откраднат на 26 януари 2019 г. и намерен 18 месеца по-късно.

Продават антивоенна картина на Банкси с благотворителна цел

Картината „Тъжно момиче” е изработена с шаблон в памет на 90-те души, убити при терористичната атака в заведение през 2015 г. Тя е била нарисувана на врата, водеща към алея, използвана като път за бягство от много от зрителите, които са гледали концерт в нощта на нападението през 2015 г.


​Бандата вкарала бял микробус със затъмнени регистрационни номера в алеята, отрязала вратата и отмъкнала шедьовъра. Седем французи и един италианец на възраст от 31 до 58 години получиха присъди от по няколко месеца до четири години затвор, въпреки че част от наказанието ще бъде изтърпяно условно.

Платиха 16 млн. паунда за картина на Банкси

Мъж, описан като 41-годишен милионер, спечелил от лотарията, със страст към уличното изкуство, е осъден за това, че е помогнал за скриването на вратата.

​​​Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС