Обичаят "Каленица" има дълга история

259 слънчови невести, познати още като „каленички”, шестваха из улиците на Асеновград днес. Обичаят „Каленица” се празнува в града точно на Еньовден вече близо век. На него момичета на възраст от 1 до 9 години се обличат в бели рокли, кичат се с венци и участват в ритуално наричане за добър късмет в Етнографската къща.

И тази година празникът продължи  със Света литургия за здраве и щастие на малките "булки." Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец.“ След службата каленичките и техните родители и приятели украсиха улиците на града, минавайки с литийно шествие.

В Градския парк слънчовите невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце, и поръсени от утринната роса.  

"Каленица" е гръцка дума и означава красива млада булка. Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака, както са наричали в миналото Асеновград. По-късно е смесен с българките обичаи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.