Това реши окончателно Върховният административен съд

Исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев вече могат да бъдат гледани по същество, реши окончателно Върховният административен съд, предаде БНР. Исканията са на сегашния министър на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и на бившия служебен министър Янаки Стоилов.

Съдът беше сезиран от Йорданова, след като мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да разгледа всичките й основания за оставката на Гешев. Най-напред тричленен състав, а след това и петчленен съдебен състав уважиха частично възраженията на правосъдния министър в оставка и задължиха съдебния кадрови орган да се произнесе и по т.нар. случай "Жоси", свързан с бащата на главния прокурор.

В интервю за "Хоризонт" в понеделник Надежда Йорданова прогнозира, че решението ще бъде обявено именно тази седмица: "Това означава следващата седмица, може би, или по следващата, разглеждане на точката във Висшия съдебен съвет". За да бъде отстранен Иван Гешев, "за" предложенията на Йорданова и Стоилов трябва да гласуват минимум 17 членове на Висшия съдебен съвет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook