БСП иска изслушване на шефа на ДАНС в НС и свикване на КСНС

Стопираме всякакви преговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП. Причината е изгонването на 70 руски дипломати

България гони 70 руски дипломати

„Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа  история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно  неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него”, заяви Нинова. Тя е категорична, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков. „Всеки, който твърди, че има решение на МС, като вицепрезидента Илияна Йотова, да го докаже”, каза Нинова.

БСП поиска закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС.„Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на НС и изслушване шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков”, заяви Нинова.

От БСП ще поискат от президента да свика КСНС. 

„Изказването му от сутринта е изключително  тревожно. Ако президентът не знае,  че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата”, каза Нинова. Тя каза, че шефът на ДАНС трябва да праща такива доклади на президента, шефа на НС и премиера. „Не може президентът да не знае, ако има такава информация”, коментира лидерът на БСП.

„За пореден път Петков взима решения сам. Досега проявявахме толерантност. Ще се върнем на масата за разговори, ако „Продължаваме Промяната” предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега”, каза още Нинова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.