Рекорден брой градоносни облаци са се образували за последните 2 месеца у нас

Рекорден брой градоносни облаци са се образували за последните два месеца. Това отчитат от Агенцията за борба с градушките. Статистиката сочи, че до края на юни са разбити над 600 облака с ракети и по новия способ – със самолети. Наш екип преживя екстремни 3 часа в облаците на самолет за борба с градушките.

„Сезонът е доста напрегнат. Минаха няколко циклона. Времето е много неустойчиво. Градоносни облаци се образуваха буквално за минути”, обясни Валери Ценов, изп. директор на агенцията.

Самолетният способ се оказва най-успешен. Постигнатите резултати са с успех над 90%.

„Използват пиро-патрони на височина над 5000 метра, което е най-ефективният способ и засяване на облака на височина под 3000 метра. На този етап се вижда много по-бърза реакция и обработени територии”, допълни Ценов.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН МЕТОД: Как самолетите разбиват градоносни облаци (ВИДЕО)

От метеорологичната станция регистрират голяма активност в облаците над област Търговище и затова вдигат трети самолет.

Стойно Георгиев е един от пилотите, който влиза в облаците. Бил е три години в бойната авиация.

„Облакът като облак не е опасен. Опасна е клетката. На екраните тя свети в червено и лилаво”, поясни той.

Самолетният способ за борба с градушките се прилага масово в Аржентина, от където и нашите пилоти черпят опит. Освен, че е по-ефективен, оказва се че е и по-рентабилен. От Агенцията са постигнали договореност той да бъде утвърден за територии, където няма ракетни площадки, а гражданската авиация – да забавя полетите си, докато специализираните самолети не обработят опасните облаци.

В СЕЗОНА НА ГРАДУШКИТЕ: Самолети ще разбиват опасните облаци

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.