Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България

Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България. Това написаха от Руското посолство в страницата си във Facebook. Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.

Официално: Митрофанова предлага закриване на руското посолство у нас

„Доближихме този етап, имайки едно от най-ниските нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва – са функционирали нормално. Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало”, пишат от руското посолство.

Захарова: Русия ще отговори на целия ЕС за експулсираните от София дипломати

„В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия”, посочват от там.

С ПОЛЕТ ДО МОСКВА: Изгонените руски дипломати напуснаха България (ОБЗОР)

И добавят: „И макар на днешния етап бъдещето на руско-българските отношения е мъгливо, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.