Наши и косовски институции обединиха усилия по случая

7-месечно българче, изоставено в Косово, е отново у нас след намесата на три български институции, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Тя, Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане обединиха усилия по случая с косовските си колеги.

Бебето е изоставено от майката още при раждането. От тогава до днес е отглеждано в косовско приемно семейство. Държавната агенция за закрила на детето извървя процедурата по връщане на детето, а социални работници с подкрепата на международната организация А“21“ са го транспортирали до страната ни. 

Бебето ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване.

„При всеки сигнал за дете в чужбина, изпаднало в риск, ние реагираме незабавно и в координация с останалите компетентни институции предприемаме спешни мерки то да бъде защитено и възможно най-бързо върнато в България", каза д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Само за първото шестмесечие на 2022 г. експерти от ДАЗД работят по 34 случаи с международен характер. Те обхващат 47 деца, 6 от които са били върнати у нас. 5 от случаите са свързани с трафик.

От началото на 2022 г. до месец юни на Националната телефонна линия за деца 111 116 са регистрирани два сигнала за деца, жертви на трафик. А за миналата година агенцията е координирала налагането на спешна закрила за 27 деца, станали жертва на трафик с цел сексуална, трудова експлоатация или са изоставени от техните родители или близки в чужбина. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.