Кметът на Бостън постанови „извънредно положение поради топлината”

Пожарникари и доброволци останаха безсилни пред голям пожар в Калифорния, който унищожи къщи и автомобили. Огънят обхвана територия от над 50 000 декара. Към момента са евакуирани 3 000 души и няколко хиляди животни.

Снимка: БГНЕС

Предупреждения има и за няколко градчета по западните склонове на планината Сиера невада, които са потенциално заплашени от стихията. Повече от 2 000 ферми, търговски сгради и частни домове могат да се окажат на пътя на огъня, ако пожарникарите не успеят да го ограничат.                   

„Дойдоха шерифите и казаха, че всички трябва да се евакуират. Малко след това токът спря. А огънят идва към нас все по-бързо и по-бързо”, каза жителят на Марипоса Уес Детамор.  

Снимка: БГНЕС

Пожарът, кръстен „Оук файър”, е един от най-големите в Калифорния за годината. Той започна в петък в близост до националния парк Йосемити, където има гигантски секвои.

ГОРЕЩАТА ВЪЛНА: Европа и САЩ обхванати от жеги, 50 градуса в Иран (ВИДЕО+СНИМКИ)

На този фон вълна от екстремна топлина засегна области в САЩ, където живеят десетки милиони, като в централната и североизточната части на страната се очакват температурни рекорди.

Кметът на Бостън Мишел У постанови „извънредно положение поради топлината”. Очаква се температурата в неделя да достигне 37 градуса.

Снимка: БГНЕС

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА