Партиите с анализ на причините, довели до неуспеха

Депутати влязоха в спор за това кой е виновен за провала на 47-ото НС, след като днес стана ясно, че БСП ще върнат третия мандат за съставяне на правителство в четвъртък.

„Отиваме на избори”, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

„От тук нататък топката вече е в президентската институция – колко и дали ще удължи живота на това НС”, заяви Петър Кулински от „Продължаваме промяната“.

Последва и анализ на причините, довели до неуспеха на последния шанс за ново правителство.

„Това е резултат от партиен егоизъм. Страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на огромните предизвикателства. Неадекватност и безотговорност – тежка”, заяви Иванов.

„ИТН повече от месец и половина координирано гласува с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Така че това не ни изненада”, обясни Кулински.

ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ: БСП връща в четвъртък мандата неизпълнен

От „Има такъв народ“ върнаха топката. И обявиха, че не те са виновни за развоя на събитията.

„Христо Иванов с онзи прекрасен запис просто разруши преговорите. Оттук нататък парламент няма да има. Те прекалиха и развалиха преговорите, съжалявам. Така че ходете и ги питайте защо сме на избори”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

На фона на спора между бивши партньори, опозицията атакува и призова за бързото разпускане на Народното събрание.

„От едни записи видяхме, че десни болшевици прегърнати с леви комунисти се опитват по всякакъв начин да задържат узурпираната власт от задкулисието”, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От ГЕРБ дадоха и оценка защо според тях БСП не трябва да получи управлението на страната.

„Г-жа Нинова два пъти си дава оставка за неуспешно явяване на изборите. Нормално ли е в една държава, в своята партия, да дадеш оставка, че управляваш зле и след това ти да управляваш държавата?”, попита Бойко Борисов.

А от „Възраждане“ се усъмниха.

„Има една стара българска поговорка, която казва „Когато БСП ти каже добър ден, гледай слънцето”. Нека първо да върнат мандата, защото денят е дълъг. Може утре да решат друго”, контрира Костадин Костадинов.

Въпреки съмненията – дните на 47-ото Народно събрание са преброени, обобщиха политическите сили в него. 

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.