Какви са сигналите?

Всички знаем, че е важно да се грижите за двигателя на колата си, но може да се окаже лесно да пренебрегнете или отхвърлите потенциалните предупредителни знаци като „просто мигване“ или издаване на странен вкус понякога. Но преди да е станало твърде късно и да рискувате сериозно да повредите двигателя, си струва да разпознаете и вземете предвид признаците, които биха могли да показват, че не всичко е наред с вашия двигател.

И една кратка бележка, преди да преминем към ръководството: като правило, бихме ви посъветвали да потърсите професионален механик, ако колата ви издава някой от проблемите засегнати в статията. Колкото по-рано успеете да отстраните повредата на двигателя, толкова по-лесно ще бъде отстраняването ѝ, спестяване на разходи и на проблеми по пътя.

Някои от честите сигнали за повреда в двигателя:

- Подозрителни шумове

- Чукане

- Цвилене

- Смилане

- Прекомерен дим

- Син дим

- Бял дим

- Черен дим

Какво може да направите вие:

- Проверете светлината на двигателя

- Масло или течност под колата

- Използване на повече гориво от нормалното

- Загуба на мощност на двигателя

- Подозрителни шумове

Ако прекарвате много време с колата си, ще свикнете с шума, който издава, и вероятно ще разберете кога звучи различно.

Други признаци и симптоми

Не само странните шумове и димните изгорели газове създават проблеми за вашия автомобил. Много други признаци могат да показват повреда на двигателя, включително лампата за проверка на двигателя и петна от масло под колата, когато е паркирана. Тук ще разгледаме други знаци, за които да внимавате.

Проверете светлината на двигателя

Светлината за проверка на двигателя е предупредителна светлина на таблото, която се задейства от ECU на вашия автомобил (електронен блок за управление). При нужда се заемете с намиране на едрогабаритни авточасти и авто светлини, за да може да се движите безопасно с подходящия професионален доставчик.

Ето някои от причините, поради които може да виждате индикатор за проверка на двигателя:

- Износени или повредени свещи

- Капачката на резервоара за гориво не е сменена правилно

- Сензорът за кислород е повреден и се нуждае от смяна

- Сензорът за въздушен поток е повреден и се нуждае от смяна

- Дефектна бобина на двигателя

- Дефектни горивни инжектори

- Дефектен термостат

Тъй като има толкова много причини, поради които ECU може да включи предупредителната светлина, това определено е нещо, което трябва да проверите, за да предотвратите по-сериозни проблеми.

Масло или течност под колата

Забелязали сте петно ​​от масло или течност под мястото, където е била паркирана колата ви? Може да означава сериозен проблем с двигателя, като теч на масло или охлаждаща течност/антифриз. С информация за различните видове течности, които могат да изтекат от вашия автомобил и как изглеждат, усещат се и миришат, може да ви помогне да стигнете до разрешаване на проблема, преди отстраняването му да стане по-скъпо.

Използване на повече гориво от нормалното

Забелязали ли сте, че MPG на вашия автомобил е по-нисък от нормалното? Или може би изглежда, че горивото ви свършва по-рано по време на редовното ви пътуване? Няколко неизправности могат да накарат вашия двигател да изразходва повече гориво:

- блокирани или дефектни инжектори

- запушен въздушен филтър

- изтичане на гориво

- дефектен сензор за въздух в горивната камера

- повредена свещ

Ако забележите, че колата ви изразходва повече гориво от обикновено, запишете я за сервиз, за ​​да откриете корена на проблема.

Загуба на мощност на двигателя

Чувствате ли колата си различна при шофиране? Може би има малко забавяне, след като натиснете педала на газта, не върти както трябва или звучи грубо на празен ход? Всички тези симптоми може да са признак за основен проблем с двигателя. Закарайте колата си в сервиз, ако нещо не е наред или забележите спад в производителността. Малките проблеми, като мръсен въздушен филтър, са лесни за разрешаване, но не трябва да го оставяте за развитие на други неизправности.

При откриване на проблем не се колебайте да вземете качествени авточасти от доверения доставчик в сайта по-горе.