Президентът представи служебното правителство

Президентът Румен Радев представи състава на служебния кабинет. Пред новите министри той посочи, че поемат управлението във вихреща се инфлация, обедняване, непосилни цени на горивата и енергоносителите, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ПРЕДАВАНЕТО НА ВЛАСТТА ВИЖТЕ ТУК

„Това е четвърто служебното правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент”, отбеляза държавният глава.

Радев подчерта, че основното предизвикателство на кабинет №100 е свързан със сигурността, като отбеляза водещата се в непосредствена близост до България война, чийто последици се усещат пряко у нас и по света.

„Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност”, апелира президентът.

Кабинет №100 положи клетва (ВИДЕО)

Според Радев служебният кабинет трябва да ускори работата по модернизация на въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

„Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика”, категоричен е държавният глава.

Президентът посочи, че обществото очаква да чуе цялата истина за строителството на „Хемус”, за ремонтите на язовирите и „други крупни корупционни проекти”. Отбеляза обаче, че хората очакват неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата, въпреки нормативния блокаж.

В мандата на служебния кабинет ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство, уточни Радев и беше категоричен, че не можем да си позволим да губим време и ресурси и риска да останем в периферията на ЕС.

Радев припомни основната задача на всяка служебна власт - организирането на изборите. „Убеден съм, че ще я решите успешно така, както го направиха и предишните три служебни кабинета”, посочи държавният глава.

Той мотивира и избора на Гълъб Донев за служебен премиер: „Той неизменно е бил в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер. В цялата си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции”, каза президентът. 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.