Какво трябва да се направи с този тип шишета, за да не се превръщат в ненужен отпадък

PET бутилките не са отпадък. Пластмасовата бутилка, изработена от PET (ПЕТ – полиетилен терефталат), има много голям потенциал след своята първоначална употреба. Реномето на този материал като един от най-използваните пластмасови опаковъчни материали в света се дължи на експлоатационните му качества и възможността да бъде рециклиран изцяло, при това - многократно. В този смисъл рециклирането от бутилка до бутилка означава по-устойчива опаковка. За да сме сигурни, че една опаковка е изработена от PET, е достатъчно да потърсим символа #1, а това на свой ред означава, че пластмасата подлежи на 100% рециклиране. Важно е да отбележим също, че характеристиките на рециклирания PET (rPET) са подобни на тези на необработения PET, пише esgnews.bg.

Всяка година милиарди PET бутилки се събират в цяла Европа, преди да бъдат компресирани в бали и изпратени в заводи за рециклиране. Успехът при разделното им събиране е от основно значение за извличането на максимума от този уникален материал. Необходими са информационни кампании, които да помогнат на потребителите да осъзнаят истинската стойност на PET и да разберат, че не всички пластмасови опаковки са еднакви.

Ниската температура на топене на PET в сравнение с алтернативни варианти като стъкло и алуминий прави лесно и устойчиво превръщането на PET опаковките в нови PET опаковки в напълно затворен цикъл.

Важно е да се спомене, че по многократност в рециклирането стъклото и алуминият водят класацията, тъй като те могат да бъдат рециклирани безброй пъти, докато при PET бутилките това може да се случи само около 10 пъти. Това количество съвсем не е малко в сравнение с другите видове пластмаса, където или това число е в пъти по-ниско, или материалът въобще не подлежи на рециклиране.

Ето какво трябва да се случва с всяка една РЕТ бутилка, след като бъде използвана, за да не се превръща в ненужен отпадък.

Събиране

След като бъдат изхвърлени правилно в съответните контейнери за разделно събиране от потребителите, PET бутилките се събират и отвеждат в завод за рециклиране заедно с други рециклируеми материали. Разделното изхвърляне е ключово за събирането, тъй като индустрията има по-голям капацитет за рециклиране, отколкото се използва на практика. Той се равнява на 11 млрд. PET бутилки годишно, които могат да бъдат рециклирани, но вместо това подлежат на изгаряне или завършват жизнения си цикъл в депата за отпадъци.

Сортиране

В завода за рециклиране различните рециклируеми материали се отделят, като стъклото и металът се прехвърлят в техните рециклиращи потоци. След като всички непластмасови отпадъци бъдат отстранени, рециклируемите пластмаси с висока стойност като PET се разделят с помощта на автоматични системи или понякога на ръка. Това е така, защото наличието на други пластмаси би замърсило процеса на рециклиране на PET, би ограничило качеството на материала за повторна употреба и ефективността и би допринесло за повече отпадъци.

Транспортиране

PET се компресира/може да бъде компресиран без проблем за по-лесно транспортиране. Той има предимства пред други рециклируеми опаковъчни материали, тъй като е изключително лек и може да се компресира в малки бали, което намалява произтичащите от транспорта емисии.

Обработка

Компресираните бали от PET бутилки се изпращат в център за обработка. Там те се обработват, за да могат да бъдат превърнати в рециклиран PET (rPET), готов за превръщане в опаковка. PET бутилките се разделят на цветни потоци и след това се смилат на малки натрошени люспи.

Почистване

PET люспите се почистват, тъй като съдържат смлени капаци, пръстени и дори етикети. Заедно с други замърсители като лепилото те се отстраняват в процеса на почистване. След това люспите се изсушават, преди да бъдат нагрети до 200- 240°C. PET се държи при тази температура в продължение на няколко часа, за да се обеззарази и да стане безопасен за употреба в рециклирани опаковки за храни.

Екструдиране

След обеззаразяване нагретият материал се изтегля на дълги тънки влакна от прозрачен PET. После тези влакна се охлаждат, а резултатът е чист PET готов за нарязване на малки подобни на кристали парченца, наречени пелети.

Формоване

Рециклираният PET се изпраща от производителите за използване в опаковъчната индустрия. Първо, PET пелетите се превръщат в заготовки, които се транспортират до производителите на бутилки, за да бъдат превърнати в нови бутилки. След нагряване PET заготовките се оформят в правилния размер и форма. Това затваря цикъла от бутилка до бутилка, осигурявайки по-устойчиво бъдеще за опаковките. Рециклираният PET е напълно безопасен за използване в опаковки на храни и е одобрен от здравни агенции и правителства по целия свят.

Рециклиране

Рециклирането от бутилка до бутилка е идеалният вариант, тъй като този процес може да се повтаря многократно. Понякога обаче пластмасата, събрана и изпратена за рециклиране, не е с достатъчно високо качество. В тези случаи рециклираният PET се лющи и измива, преди да бъде нагрят и изтеглен във влакна. След това се увива в рециклирана полиестерна прежда за направата на тъкани, които могат да се използват при изработката на предпазни колани, чанти, килими, покривна изолация и дори облекла.

PET подлежи и на усъвършенствано рециклиране. Това изисква влагането на достатъчно енергия, за да се разрушат връзките, които държат молекулите на материала заедно, което позволява PET да се разгради на отделните си химични съставки. След това те могат да бъдат рекомбинирани в PET или дори в други видове пластмаса. Това обаче е по-сложно и изисква повече ресурси от традиционните методи.

Когато всички части на процеса работят правилно и всеки по веригата осъзнава своята отговорност, PET бутилките се превръщат отново в PET бутилки – многократно.

Технологията е изпитана, разполагаме с наличен капацитет, който чака да бъде използван. Хората трябва да разберат колко е важно разделното събиране и да полагат ежедневно усилия в тази посока. Защото подобряването на нивата на събиране, така че индустрията да получи бутилките си обратно, е от решаващо значение за успеха на рециклирането и за осигуряването на по-устойчиво бъдеще за всички нас.

В същото време, за да има смисъл от рециклирането, индустрията трябва да започне по-масово въвеждане на рециклирани бутилки в производството си, за да стимулира както крайния потребител, така и да осмисли жизнения цикъл на иначе замърсяващата PET бутилка. Друг добър стимул за рециклиране на ценните материали от опаковки, който може да предоставят общините, е изграждането на т.нар. депозитна система за събиране на еднократни опаковки. Чрез тази система крайният потребител получава сумата за опаковка обратно, след като я върне в съответния пункт за рециклиране. Депозитната система вече е въведена в 12 европейски държави, пионер сред които е Швеция с 38 години опит в сферата.