Това е първият трансфер от блокираното заради войната украинско пристанище

Товарният кораб “Разони”, който вчера сутринта отплава от украинското пристанище Одеса, хвърли котва тази вечер в морето край Истанбул, на определения район Кумкьой, съобщи турското министерство на отбраната, предаде БТА.

Това е първият кораб, който доставя зърно от Украйна съгласно споразумението, подписано на 22 юли с посредничеството на Турция в Истанбул, и поради това се очакваше с голям интерес.

Ердоган: Споразумението за износ на украинско зърно е дипломатически успех на Турция

Плавателният съд с дължина 186 метра, който плава под флага на Сиера Леоне, превозва 26 527 тона царевица - първият трансфер от блокираното заради войната украинско пристанище. 

Сутринта предстои да се извърши инспекция на кораба и товара от съвместен екип от руски, украински и турски представители от Съвместния координационен център, който функционира съгласно споразумението. След като приключи инспекцията, корабът ще отплава през турските проливи към Ливан.

Първият кораб със зърно от Украйна напусна страната

Предвижда се зърно да се изнася от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, които са блокирани заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.

Отварянето на коридор за износа на украинското зърно през Черно море се счита за голям успех на турската дипломация. Очакванията са, че успешното изпълнение на споразумението може да отвори пътя на преговори за прекратяване на войната в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.