Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК не очаква проблеми на изборите

Два месеца преди предсрочния вот ЦИК се заема с организацията за втори октомври.  Ясни са възнагражденията за хората, които ще участват в провеждането на изборите, като сумите достигат до 1280 лева.  

До 7 август трябва да се проведат и консултациите за определяне на членове на районните комисии за вота. В тях ще участват всички парламентарно представени партии. Пред NOVA експертът от Обществения съвет на ЦИК определи като положителен факта, че депутатите от 47-ото НС не промениха Изборния кодекс в последния момент. Според Румяна Дечева машинният вот не е причина за ниската избирателна активност.

А в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Дечева коментира: „Възможно е бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното вкъщи, да могат да гласуват. Това вече е в компетенциите на ЦИК”.

Тя разясни, че навсякъде, където има 300 или над 300 избиратели, ще има машини и на предстоящия вот. Тези секции няма да се допълват с хартиени бюлетини. С такива ще се гласува в по-малките секции.

„Изборите вече са доста рутинни. Не очакваме никакви изненади и проблеми с организацията на вота”, подчерта още Дечева, като изрази съжаление, че в отишлото си НС е била вложена сериозна енергия да се подкопае доверието към досегашния начин на гласуване.

„Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на никакво конкретно проучване”, посочи експертът. Според нея точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват "да оправдават собствените си евентуално слаби резултати с начина на гласуване", което по думите ѝ е непочтено.

В най-бедния регион у нас – Северозапада – желаещи да се ангажират с изборите не липсват. Но по-ниските възнаграждения може и да намалят интереса. Това, което може да ги задържи обаче, е улесненото отчитане на резултатите при вот с машини. За да се помогне и на избирателите обаче, пред партиите стои задачата да ги обучат да гласуват с машина, смятат експерти. 

Проблемът с подсигуряването на държавен склад за съхранение на машините все още е на дневен ред. От ЦИК се ангажираха да започнат разговори за това със служебното правителство. 

Още по темата гледайте във видеата.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.