Лавров и Чавушоглу са обсъдили ситуацията в Украйна

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров се срещнаха днес в Камбоджа, предаде БТА, цитирайки турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на външните министри на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Чавушоглу и Лавров са обсъдили редица въпроси, включително износа на зърно от Украйна и други регионални въпроси. Двамата външни министри са говорили и за двустранните отношения. „Обсъдихме въпросите, свързани с безопасните доставки на зърно от Украйна. Дискутирани бяха в частност въпросите за премахването на пречките за износа на продукция от двете страни. Изразени бяха очакванията ни за скорошно прекратяване на огъня в Украйна. Ще продължим да полагаме усилия за осигуряването на мир в региона”, каза Чавушоглу, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ. Той добави, че са били обсъдени въпроси, свързани с двустранните отношения във връзка с предстоящата на 5 август среща в Сочи на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

От руското министерство на външните работи съобщиха, че по време на днешната среща е била обсъдена ситуацията в Украйна, както и ходът на изпълнението на достигнатите на 22 юли 2022 г. в Истанбул споразумения за транспортирането на украинско зърно от черноморските пристанища и за износа на руски храни и торове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА