От КЗП обвиниха Никола Стоянов в политически натиск, а от Министерството на икономиката категорично отхвърлиха твърденията му

Серия от обвинения вкараха новия служебен министър на икономиката и шефа на Комисията за защита на потребителите в задочен спор. От контролния орган обвиниха Никола Стоянов в политически натиск и опит за намеса в работата им. От Министерството на икономиката на свой ред обявиха, че имат сигнал за масови уволнения на дългогодишни служители в комисията и за назначаване на тяхно място на кадри на БСП.

Шефът на КЗП: Има политически натиск върху Комисията

В края на май на стола на Димитър Маргаритов като шеф на Комисията за защита на потребителите седна Иван Френкев – общински съветник и областен координатор на БСП в Смолян. Маргаритов стана заместник на Корнелия Нинова. Днес Френкев съобщи, че в регулатора тече проверка, назначена от новия икономически министър за това защо КЗП прави проверки за продажбата на райски газ.

„Имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата. В сигнала до Инспектората се споменава, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ”, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите

Според Френкев това обяснение прикривало истинската цел на новия министър. „Очевидно става въпрос за политически натиск към Комисията с цел да се дискредитира предишното управление”, посочи той.

Нинова: За четири дни КЗП откри продажба на райски газ в 11 магазина и 13 сайта

От Министерството на икономиката категорично отхвърлиха твърденията му и показаха откъс от документ до КЗП, с който се иска допълнителна информация за проверките за райския газ, а не се спира работата на контролния орган.

От ведомството бясняват, че са получили сигнал за уволнението на шестима териториални директори в КЗП с над 10-годишен опит и последвали назначения без конкурс. Сред освободените е и Иван Бъчваров. „Това е подигравка с хората и на всичкото отгоре заобикаляйки закона се назначават хора”, заяви той.

Той, както и другите освободени, са подали жалби до съда. Самият Бъчваров се е разделил с поста си на 26 юли. „Това беше предпоследният ден, когато все още министър беше г-жа Нинова. Заповедта беше изготвена и подписана от г-н Френкев. Беше ми обяснено, че така е решено - не „така съм решил”, а „така е решено” подчертавам”, каза той.

Лидерът на БСП и бивш министър на икономиката Корнелия Нинова беше потърсена за коментар, но на този етап такъв не е получен в редакцията на NOVA. Обвиненията към нея от страна на служебния министър Никола Стоянов в масови уволнения и назначения без конкурс започнаха преди ден, а Нинова ги определи като „манипулации и лъжи”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.