Той коментира и обявения от „Булгаргаз” търг

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолев заяви, че се притеснява от договора с „Газпром”, тъй като е при условия „вземи или плати”.

„Това условие е измислено от холандците, които са открили природния газ години преди руснаците. Въвели са изискване, за да има стабилност на производство, доставки и т.н. Което си заръчал, го плащаш, независимо дали го ползваш. Сега, като не ползваме газа, но имаме договор  с тях, нямам идея дали няма да платим и това, което не сме ползвали. Тогава вече става страшно”, поясни той.

Според него идеята е Русия да бъде избутана от пазара, което не е ясно как ще стане.

Относно търга за природен газ:

„Този тип търгове работят обратно на нормалната пазарна логика, която казва, че когато се обяви такъв, има страшно много хора, които искат да продадат нещо, и ти ще си купиш от този, който предлага най-добри условия. Тук има ограничен кръг предлагащи, които търсят за себе си най-добрите условия. Следователно, ще трябва да си купим най-скъпия газ в условията на дефицит. Друг вариант е политически неизгоден”, коментира още Манолев.

За доходите:

„Едно правителство не може да направи кой знае какво за доходите, камо ли служебното", смята Манолев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.