Решението е взето на заседание на Министерския съвет

Правителството с мерки за оздравяване на „Булгаргаз”. Министерският съвет одобри отпускането на 800 млн. лева заем на държавния газов оператор, за да се гарантират доставките на синьо гориво. 

„Решението е от изключителна важност, защото заемът ще стабилизира финансово състоянието на „Булгаргаз” и ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон”, подчерта министър-председателят Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет. 
 


От кабинета уточняват, че средствата са необходими, за да се осигури непрекъснатост на доставките на природен газ за нормалното функциониране на икономиката и отоплението на домакинствата в страната, както и за изпълнение на ангажиментите на България като държава член на ЕС за гарантиране сигурността на енергийните доставки, в контекста на настоящата усложнена международна обстановка.

 

 

Одобряват се и допълнителни плащания по бюджета на Министерството на енергетиката за 2022 г., които ще бъдат предоставени на „Булгаргаз“. Впоследствие средствата ще бъдат възстановени от компанията, съгласно условията на сключен договор между дружеството и Енергийното министерство. 
 


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.