Анализ на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева

Националната агенция за приходите (НАП) поставя на фокус строителите и инвеститорите, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината.

Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Строителството е бързо развиващ се, динамичен и значим за нашата икономика сектор, в който укриването на данъци може да причини сериозни щети за бюджета.

Анализ на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. Ковид пандемията не доведе до осезаем спадат в сградното строителство, а от друга страна – стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея нарастват с 28 на сто. Поради всички тези обстоятелства и процеси браншът е определен като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация.

НАП преди всичко стимулира доброволното спазване и апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени. 

Новият директор на НАП пред NOVA: Имам амбиция агенцията да работи още по-добре

Тази година е предвидена и комуникационна кампания, която да разясни на продавачите и купувачите рисковете от изповядване на имотни сделки на цени, които са по-ниски от реалните. Кампанията ще протече и в официалната Facebook страница на НАП.

Строителите и инвеститорите следва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци. Най-често, в хода на контролни производства, при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай че не го направят, действията продължават с извършване на ревизии.

Клиентите пък трябва да знаят рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвидено покачване на цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще имат право да получат обратно само парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност на имота при покупката, също биха загубили от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС