Това става с одобрение на Съвместния координационен център в Истанбул

Съвместният координационен център (СКЦ), базиран в Истанбул, одобри отплаването на два кораба, превозващи зърно, от украинските пристанища днес, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Товарният кораб Star Laura ще отплава от пристанище Южни с 60,15 хил. тона царевица, която ще бъде доставена в иранското пристанище Бандар-Хомейни. Корабът Sormovskiy 121 ще отплава от пристанище Черноморск с 3,05 хил. тона пшеница и ще се отправи към турския Текирдаг.

Районът на украинската АЕЦ "Запорожие" е бил обстрелван (ОБЗОР)

Освен това СКЦ предварително одобри преминаването в посока Одеса на сухотоварните превозвачи Efe и Sara. Очаква се те да бъдат инспектирани в петък във водите на Мраморно море, където ще бъде проверен и корабът Rahmi Yagci, превозващ 5300 тона слънчогледово олио за Истанбул.

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на украински храни и торове на световните пазари. Едно от споразуменията урежда процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев черноморски пристанища. Четиристранният център в Истанбул, създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, има за цел да инспектира плавателни съдове, превозващи зърно, за да се предотврати контрабандата на оръжие и да се изключат провокации.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.