Това съобщава мисията на САЩ в НАТО в профила си в Twitter

НАТО разполага американски войници в България като част от плановете на Алианса да брани Източния фланг. Това съобщава мисията на САЩ в НАТО в профила си в Twitter.

"Завръщане с гръм и трясък", гласи постът, и добавя: "След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като Screaming Eagles, се завръща в Европа. Близо 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съюзници и да възпират нашите противници. #НиеСмеНАТО".

Към момента не е ясно каква част от военните ще останат в България.

През март НАТО реши да разположи батальонни бойни групи по източния си фланг, а решението за това беше одобрено от българското правителство през май, припомня БГНЕС.

Преди два дни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди ангажимента на САЩ да помогнат на балтийския регион да се защити от заплахата от Русия, като отбеляза, че страната му ще провежда повече военни учения с балтийски страни като Латвия и ще се опита да осигури повече обучение за тези региони. Лойд Остин е първият министър на отбраната на САЩ, който посещава Латвия от близо 30 години насам, а посещението подчертава нарастващото значение на западните съседки на Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС