България трябва да осигури газовата си независимост, а това е възможно да стане чрез подписване на дългосрочни договори, посочи тя

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че в страната ни се очаква тежка зима заради ситуацията със синьото гориво. Тя отправи критика към предишните управляващи заради ситуацията у нас.

Петков: Гръцката връзка е факт, цената там ще е 4 пъти по-ниска

Според нея България трябва да осигури своята газова независимост, а това е възможно да стане чрез подписване на дългосрочни договори. „Единственото нещо, което трябва да направи служебният кабинет, е да решава кризите. Тяхното твърдение е, че газ е осигурен до края на септември. Само преди известно време ни убеждаваха, че през тези месеци той ще бъде 4 пъти по-евтин. Не само, че това не е така, но и е с 60% по-скъп”, отбеляза тя.

„Това, което чухме вчера от строителите на интерконектора е, че те ще завършат своите строителни работи, като дадоха обещание пред президента още в първите дни на септември и октомври азерският газ да потече”, добави вицепрезидентът.

„Що се отнася до възстановяване на разговорите с „Газпром”, защото договорът не е приключил все още, тези, които в момента настояват час по-скоро да се възобновят тези разговори, можеха да го направят още през март, когато Асен Василев прекъсна едностранно тези разговори”, добави тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.