Най-много са поскъпнали краставиците

Храните на едро поскъпнаха тази седмица. Това сочи индексът на тържищните цени, които следи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Почти с лев са поскъпнали сиренето, кашкавалът и маслото. Ръст има и в цените на брашното и яйцата.

Недостиг на дърва за огрев в Монтанско

При зеленчуците най-голямо е повишението в цената на краставиците – с 12.3%. Оранжерийните домати пък поскъпнаха с 8.3 на сто само за последната седмица, а средната им цена за килограм вече е 2.50 лв.

Прогнозата на икономисти: Ще изяде ли инфлацията парите ни

Веселин Велев е зеленчукопроизводител в една от оранжериите в Пловдивско. Той отглежда продукцията си в село Куртово Конаре. По думите му най-много на крайната цена се отразяват енергийната и газовата кризи. „Компенсациите, които получихме за тока, то се получи, че даваш 10 лв., връщат ти 2, 8 лв. пак енергото са напред”, каза производителят. Велев подчерта, че миналата година за същата услуга е плащал по 2 лв. По думите му предишното правителство е оказало помощ на бранша, но тя е била недостатъчна и закъсняла.

Бизнес в капана на газовата криза: Очакват ли се фалити

От бранша поискаха среща със служебния министър на земеделието. На нея ще бъдат разисквани варианти за подпомагане на бизнеса.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.