Това заяви украинската държавна компания „Енергоатом”

Украинската държавна компания „Енергоатом” заяви в петък, че руските сили планират да изключат действащите ядрени блокове на Запорожката атомна електроцентрала и да ги извадят от електропреносната мрежа на Украйна, предаде БТА, цитирайки агенция Ройтерс. Компанията каза още, че според нея Русия, която контролира централата в Южна Украйна, се готви да извърши „широкомащабна провокация” там.

Русия отказа демилитаризирана зона край АЕЦ "Запорожие"

„В момента руската армия търси доставчици на гориво за дизеловите генератори, които би трябвало да се включат, след като енергийните единици бъдат спрени при липсата на външно електроснабдяване за системите за охлаждане на ядреното гориво”, каза „Енергоатом”.

В четвъртък Москва също обвини Киев, че подготвя „провокация” в обекта.

Керемедчиев: Едва ли Русия ще допусне нарочно радиационно изтичане от АЕЦ "Запорожие"

Артилерийският обстрел срещу град Харков в Източна Украйна вероятно има за цел да държи значителни по численост украински войски там, за да не се допусне те да бъдат изпратени като сили за контраатака другаде, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА. Най-малко 12 цивилни са загинали при руски удари срещу жилищни райони в града в сряда, посочи министерството в най-новата си разузнавателна сводка, като отбеляза, че Харков е в обсега на по-голяма част от руска артилерия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА