Организацията има десет екипа на място, които помагат на пострадалите

Има ужасяващи истории. Има деца, които са видели, чули бомбардировките, снарядите.Конфликтите, войните винаги оказват най-сериозно въздействие върху децата. Те са най-уязвимите. Това обясни Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„Миналата седмица посетих един от центровете ни за подкрепа „Синя точка” във Варна. Срещнах се с две деца, на десет и на пет години. Те са намерили подслон тук в България”, разказа Кристина Де Бройн.

От Уницеф помагат на украинското правителство, на училища,болници. Осигуряват лекарства, психосоциална помощ. Проучване на ООН и УНИЦЕФ е установило, че всяко десето училище е разрушено по време на военните действия.

Много деца не са успели да влязат в класните стаи в началото на новата учебна година. Милиони украински деца вече са в съседни държави, други са разселени в различни точки в Украйна. От УНИЦЕФ искат да гарантират, че децата не са разделени от родителите си, тъй като иначе са изложени на огромен риск от трафик, експлоатация и малтретиране.

Олга и децата й намират спасение в България.Децата ще посещават българско училище. Синът на Олга още помни грохота на първите взривове.

От УНИЦЕФ са създали няколко центъра „Синя точка”. Чрез тези центрове, украинските майки могат да получат помощ, за да запишат децата си в училище, да попълнят съответните документи, както и да ги ваксинират.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.