Той чака този момент 70 години

Управлението на Чарлз вече започна. Той прие името Чарлз Трети, въпреки че можеше да избере друго, както направи дядо му през 30-те. В 20 часа българско време Чарлз направи обръщение към нацията вече като крал. Той чака този момент 70 години. Най-дългият подобен период в 1000-годишната история на британската монархия.

КРАЛ ЧАРЛЗ ТРЕТИ - ОТ ДЕТСТВОТО ДО ДНЕС (ГАЛЕРИЯ)

"Крал Чарлз Трети. Мисля, че ще заеме поста с достойнство. Научи много от майка си. Видя как се управлява с чест и достойнство", заяви Пол Шелдън, пенсионер от Лондон. 

Чарлз далеч не е толкова популярен, колкото майка му. Основната причина за това е проваленият му брак с Даяна. "Трудно ми е да намеря правилните думи. Доволен и щастлив съм. Изумен съм, че тя има смелостта да ме вземе", заяви преди години в съвместно интервю с Даяна Чарлз. Репортерът попита дали думите му означават, че двамата са влюбени и Даяна отговори:"Разбира се!", а Чарлз след нея каза:"Каквото и да означава "влюбени".

Чарлз III: Новият крал е откровен, сдържан и недолюбван на Острова

Тези думи се оказаха пророчески. Бракът се разпадна, а справедливо или не, обществото вижда Чарлз като виновник за това. Трагичната смърт на принцесата и последвалата му сватба с Камила, която Даяна обвиняваше за проблемите, не помогнаха за популярността на престолонаследника.

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

През годините Чарлз имаше напрегнати отношения с британската преса. Това също допринася за критиките и дори присмеха, който се публикуваше за него. Медиите много рядко критикуваха майка му. Но с готовност разказваха как говорел на растенията в градината си, за да се развиват по-добре. Подобни неща създадоха на Чарлз негативен имидж, с който той се бори дълго.

„Ужасната година” на кралица Елизабет II

Защитниците на новия крал имат редица примери за неговия принос. Фондацията му през годините събра десетки милиони, с които беше помогнато на на млади хора, изпитващи трудност да си намерят работа. Чарлз десетилетия наред непрекъснато настояваше, че развитите страни трябва да се борят с промените в климата. Едва днес позициите му по темата се оценяват като прозорливи и речите, които държеше звучат актуално. Историците смятат, че управлението на Чарлз няма да е лесно. Той наследява връхпопулярната си майка във време на криза в обществото и отслабващо доверие в институциите. И период, в който се засилват коментарите дали изобщо монархията е необходима.  

Един ден от живота на кралицата

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА: Почина Елизабет II

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.