Коментар на професор Румен Кънчев, Велизар Шаламанов, Асен Генов и професор Тодор Тагарев

Какви са рисковете за националната ни сигурност от военната мобилизация в Русия? Този въпрос коментираха в студиото на „Здравей, България” експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, журналистът Асен Генов и бившият министър на отбраната професор Тодор Тагарев.

„Аз лично очаквах мобилизацията в Русия да се случи доста по-рано след срещата на върха в Мадрид. Основният наратив е, че Москва воюва срещу колективния Запад и НАТО, които искат да я унищожат. Но според мен това решение е насочено вътре към Русия. Тоест чрез механизмите на мобилизация да бъдат засилени репресиите”, заяви Велизар Шаламанов.

По думите на професор Румен Кънчев вероятно властите в Руската федерация са взели мерки, за да осигурят контингент от 300 000 души. „Стратегическият момент за тази мобилизация е свързан с голямата загуба на руската армия при контраофанзивата на украинската армия. От елитната първа гвардейска танкова армия, създадена лично от Владимир Путин, беше  унищожена почти напълно унищожен трети армейски корпус, който е неспособен да води военни действия в Украйна”.

Според професор Тодор Тагарев в указа, подписан от президента Путин, не се споменава броя на хората, които ще бъдат мобилизирани. „Тези 300 000 души идват от интервюто на Сергей Шойгу. Той искаше някак си да продаде този указ на населението. Но според мен няма никакви ограничения и те могат да извикат на фронта всеки, който си пожелаят. Въпросът е дали ще могат на практика да направят нещо”.

„Това, което гледах по руските телевизии през последните дни ме потресе. Там даваха мъже, които плачеха от благодарност към Путин, който се грижи за своята страна”, сподели Асен Генов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.