Те са откарани на пристанището в Каварна

38 души - 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, едно от които - бебе, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на “Гранична полиция” при сложна операция в Черно море в четвъртък сутринта. Мигрантите се представили за сирийци и афганистанци.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

ЕС проучва опасността от миграционен натиск от Русия

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна  по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда. Там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради силното вълнение и невъзможността за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс”.

Мигрантите са били откарани в болницата в Каварна. Едно от децата е било със стомашно-чревно неразположение. Две от майките също са имали нужда от лекарска намеса. Едната е била с хипертония и сърдечни проблеми, а другата - с бъбречни.

Останалите, които са в добро здравословно състояние вече са настанени в общинския хотел в града. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.