От Бъкингамския дворец разпространиха първи кадри от плочата в мемориалния параклис "Сейнт Джордж"

Бъкингамския дворец разпространи първото изображения на надгробната плоча на покойната Елизабет ll. Монархът беше погребан в мемориалния параклис “Сейнт Джордж” в замъка “Уиндзор” в понеделник. 

Името на Елизабет ll е изписано върху черна плоча, редом с тези на баща й Джордж  VI, майка й Елизабет и покойният й съпруг - Филип, херцог на Единбург. 

На снимката се вижда надгробния камък, ограден от множество цветя и венци. 

 

 

Надгробната плоча е от ръчно резбован белгийски мрамор с инкрустации от месингови букви, за да съответства на тези на нейните родители. 

Посетителите ще могат да видят лично новия камък от следващата седмица, когато замъкът Уиндзор отново отвори врати за обществеността. 

И четирите кралски особи са били членове на Ордена на жартиерата, чийто духовен дом е параклисът "Сейнт Джордж".

Когато Херцогът на Единбург почина преди 17 месеца, ковчегът му беше погребан в кралския трезор на “Сейнт Джордж”, готов да бъде преместен в мемориалния параклис, когато кралицата си отиде.

Принцеса Маргарет - сестрата на Елизабет ll, която почина през 2002 г., беше кремирана и прахът й първоначално беше поставен в кралския трезор, преди да бъде преместен в мемориалния параклис с ковчезите на родителите й, когато кралицата-майка почина седмици по-късно.

Мемориалният параклис е поръчан от кралицата през 1962 г. като място за погребение на нейния баща. Проектиран е от Джордж Пейс и е завършен през 1969 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.