Недоволните се събират за втори пореден ден пред посолството на Иран

Френската полиция използва сълзотворен газ и приложи тактики за борба с безредиците, за да попречи на стотици хора, протестиращи в Париж, да тръгнат към посолството на Техеран, съобщиха репортери и очевидци на АФП, предава БГНЕС.

Протестиращите се бяха събрали за втори пореден ден, за да изразят възмущението си от смъртта на Махса Амини след ареста ѝ от иранската нравствена полиция миналата седмица - и да покажат солидарност с протестите, които избухнаха в Иран.
Протестът е започнал мирно на площад "Трокадеро". Някои демонстранти скандираха "Смърт на Ислямската република" и лозунги срещу върховния лидер аятолах Хаменей.

Жена избяга от Иран след бой с камшици

Но полицията в пълно въоръжение срещу безредици, подкрепена от редица микробуси, препречи пътя на протестиращите, които се опитваха да се приближат до иранското посолство, намиращо се на малко разстояние.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.
Това разгневи активистите, които вече бяха разстроени от разговорите и публичното ръкостискане на президента Еманюел Макрон с иранския президент Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата седмица.


 
Протестиращите повтаряха и персийски скандирания, използвани от протестиращите в Иран, като "зан, зандеги, азади!". (жена, живот, свобода!), а също и кюрдския му еквивалент "jin, jiyan, azadi!".Амини, известна също като Джина Амини, е кюрдка.
Подобни напрегнати сцени се разиграха и в Лондон, където на снимки, публикувани в социалните медии, се вижда как протестиращи се опитват да пробият полицейските бариери за сигурност пред иранското посолство там.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.