Той обясни, че и друг важен проект е този в Александруполис

“Тези тръбопроводи ще усилят сигурността на енергийните доставки и като цяло на сигурността на Балканите и на цяла Европа. Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани, но днес виждаме техния успех. Доставките на газ от Азербайджан ще разкъсат хватката на Русия. Това заяви Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Гърция.

Мицотакис обясни, че и друг важен проект е този в Александруполис, който съхранява и разпределя енергийните доставки, които ще увеличат доставките в цяла Югоизточна, може и Централна Европа, дори може да се стигне до Украйна. “Всички осъзнаваме по-широкия геополитически характер на това събитие”, коментира още Мицотакис.

Фон дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Той заяви, че Гърция играе все по-активна роля в енергийния хъб, който ще обслужва България и региона. “Този проект не е само една енергийна линия, той свързва европейски страни, които споделят общи ценности. Щом можем да се справим съвместно с ковид, можем да се справим и с тази криза”, допълни още Кириакос Мицотакис.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС